Забелязвай красивото

Най-големите съкровища на емоциите са заложени в дребните и наглед незначими неща.

Да забелязваме красивото означава  да направим спектакъл за очите си от дребните неща. Да разговаряме с приятели, да правим комплименти на хората, да обичаме предизвикателствата на живота. Да уважаваме децата, да се вслушваме в думите на по-възрастните.

Да препокрием красивите неща, които ни заобикалят. Да се възхищаваме от облаците, от песента на птичките, от танца на листата под свистенето на вятъра.

Да усещаме отвъд образите и думите. Предполагам, че по-малко от десет на сто от хората умеят да забелязват красивото. Който пренебрегва този закон има повърхностни емоции и краткотрайна радост.

Удоволствието да живееш

Ако житейската ти история се е превърнала в скучно всекидневие, ако ти липсват удоволствието, вкусът и очарованието на живота, това е така, защото не си губил време да забелязваш красивото. Събуди се! Ако не използваш този инструмент, дори и да имаш професионални, финансови и социални успехи, ще просиш трохи радост. Ще бъдеш нещастен. Учителят на емоцията, Исус Христос, спираше тълпата, която го следваше, за да се порадва на цветята, да направи от тях спектакъл за очите си. Беше щастлив на земята на нещастните, защото владееше изкуството да забелязва красивото.

Добро настроение

Ако забелязваш красивото, ще имаш добро настроение. Хората с удоволствие ще споделят компанията ти, а в противен случай, ще живееш под диктатурата на лошото настроение и на негативизма. Дори и сам няма да се понасяш.

Множество автоимунни, кардиологични заболявания, както и някои видове рак, са провокирани от емоционални сътресения, най-вече от лошото настроение. Оптимистът живее по-добре и по-дълго. Забелязвай красивото, за да имаш добро настроение.

Негативизмът не решава проблемите, но може да съкрати дните ти.

Подмладяване на емоциите

Ако забелязваш красивото, ще бъдеш винаги млад, дори и когато времето остави следи по лицето ти. Иначе, може да си направиш пластична операция, пилинг процедури, но ще остарееш на единственото място, където това е забранено: в областта на емоциите.

Един от симптомите на емоционалното остаряване е склонността да се оплакваш. Много младежи са емоционални старци.

Те се оплакват от тялото си, от дрехите, от храната, от сутрешното ставане, от ученето, от бездействието. Нещастни са, защото не умеят да бъдат благодарни, нито да извличат полза от дребните неща. Отвори си очите!

Самочувствие

Който спазва закона да забелязва красивото, има добро самочувствие, винаги е във форма. Тук обаче психологията констатира нещо трагично – ниското самочувствие се е превърнало в епидемия. Наблюдавайте само войната на жените с огледалото. Вместо да забелязват положителните си качества, те се вторачват в дефектите си. Разговарял съм с много жени, които се оплакват пред съпрузите си, че не харесват определени части от телата си. Ниското самочувствие убива любовта…….

Източник: „Десет закона на щастието“ , Аугусто Кури

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.