Смисълът на живота. Как да живеем щастливо

      За много хора е присъщо да се заблуждават, че за да живееш трябва да има някакъв смисъл. Затова много често можете да срещнете хора, които търсят смисъла на живота, своето предназначение и т.н.. Може би и вие сте един от тях.

Човек залъгва себе си с търсенето на смисъл. На нас ни се струва, че ние живеем, за да оставим нещо на Земята, да допринесем с нещо на другите, да създадем нещо, с една дума – да забием своето знаменце на тази земя. Знамето ще го има и без друго, и дори надгробният камък не зависи от това дали сте допринесли за другите с каквото сте искали или не. Истината е, че някои хора искат техният надгробен камък да е по-скъпичък – но това също е безсмислена идея. Няма да ни е нужна на оня свят. Търсенето на смисъл идва от отричането на смъртта като факт, сякаш всеки търси някакъв начин да не умре: така или иначе.
Но очевидно е, че смъртта съществува. И няма начин да я избегнем – рано или късно това ще се случи. Затова няма никакъв смисъл да се търсят действия, които биха спомогнали да я избегнем. Но пък има резон да живеем така, че да ни е приятно да си спомним!
В какво всъщност се състои качеството на живота?
Упражнение:
Направете списък на факторите, които определят качеството на живота. За да ви е по-лесно да се ориентирате в цялото многообразие от подобни факти, изключете някои от тях. Например изобщо няма смисъл да включвате „яхта“ или „личен самолет“. Тези атрибути не повишават качеството на всекидневния живот (нали няма всеки ден да се возите на яхта и да летите на самолет). Изберете факторите, които подобряват качеството на живота във всеки един негов момент. Например:
Здравословна храна
Кръг от близки хора
Уютен дом
Възможност да пътешествате по всяко време на годината
Любима професия (занимание)
И т.н.
 
 
 
Попълнете таблицата:

Фактори за качеството на живот Според вас колко процента от този фактор притежавате вие? По какво съдите за това? Какво трябва да направите, за да се чувствате удовлетворени от този фактор? Какво ви спира да го направите?

 
Високото качество на живота се определя от баланса между комфорта и риска. Някои избират да рискуват в спорта или във връзките си, някои в работата и постиженията си, а други – в безумни и разрушителни постъпки. Като изхождате от предното упражнение вие сами можете да определите в коя сфера на живота си искате да рискувате, а в коя за вас е важно да си запазите комфорта.
Толкова ли е необходимо да се рискува? Да, необходимо е. Когато рискуваме ние вдигаме летвата на нашите възможности и започваме да научаваме нови неща, като по този начин се развиваме и обогатяваме живота си с нови впечатления.
Новият опит, новите хора и новите действия ни помагат да открием себе си и света около нас такива, каквито още не сме ги виждали и подобни открития са много ценни.
Само с помощта на външните действия ние създаваме онзи емоционален фон, който създава нашите впечатления. Като извършваме действия в средата, в която ни заобикаля, ние се докосваме до него и тялото ни реагира с всяка своя фибра на това, което се случва. Нашите реакции – чувствата, емоциите и усещанията – са също толкова необходими, за да живеем, колкото храната и въздухът.
С БЛАГОДАРНОСТИ към Виолета Ангелкова – стажант, специалност Психология за подготовката на статията.

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.