Защо е важно времето между два удара на сърцето

Изследванията върху честотата и вариабилността на сърдечния ритъм (HRV) са най-бързо развиващата се област в биофийдбек технологиите. Те дават методи за работа със собствената ни психофизиология, които ни помагат да се преборваме с ежедневния стрес и да се имунизираме срещу пагубните му отражения върху тялото и психиката. Вариациите на сърдечния ритъм (HRV) се изчисляват на база разликата между два последователни удара на сърцето. Няма два напълно еднакви интервала между ударите на сърцето и ви е необходим много по-сложен и чувствителен уред за измерване от обикновено измерване на пулса. Постигането на по-големи амплитуди на вариабилността на сърдечния ритъм е голямо предизвикателство и много здравословна цел, ако успеете да я постигнете. Умението за увеличаване на вариабилността на сърдечния ритъм води до подобряване на цялостното физическо и психично състояние.
До началото на 70-те специалистите смятаха, че мозъкът е контролният център на всички органи и системи в тялото. Съвременните проучвания обаче показват, че сърцето има своя собствена нервна система, свой интелект и че сърцето и мозъкът са в двупосочна комуникация, в постоянно взаимодействие и в наличие или отсъствие на синхрон в работата им.
Днес е напълно ясно, че вариациите в сърдечния ритъм, измерван за всеки два удара на сърцето, са пряко отражение на вътрешното емоционално състояние и нивото на стрес.  Емоционалните разстройства водят до проблеми в сърдечния ритъм и на автономната нервна система, пряко повлияващи други органи и системи в тялото ни. Обратно – положителните емоции подобряват хармонията във взаимоотношенията сърце-мозък и кохерентността на сърдечния ритъм – състояние, в което сърцето и дихателните центрове в мозъка се синхронизират напълно. Увеличената кохерентност подобрява баланса в нервната система и цялостното състояние на организма.
Проучвания на института HeartMath показват, че именно плавността в промените на пулса води до състояние на кохерентност. Друга полза  е активизирането на работата на имунната система. Тази кохерентност в сърдечната честота е позната още като резонантна сърдечна честота. Техниките за релаксация, медитацията, бавното и леко коремно дишане и умението ви да се връщате към позитивни емоции подобряват резонантната сърдечна честота и ви правят по-силни и балансирани. Връзката с емоционалното ни и физическо състояние е проста и ясна – дисхармонията в нервната система води до дисбаланс и увеличен стрес за сърцето и други органи, докато хармоничния ритъм е здравословен и възстановяващ за тялото. Ниските нива на HRV се свързват с депресия, влошаващо се здраве или бавно възстановяване, сърдечни заболявания, ниска издръжливост на стрес и др.
Каква е ползата от плавността на промените в пулса?
Плавната промяна в пулса се свързва с по-добро физическо и емоционално здраве, намалява риска от стрес-свързани заболявания – сърдечни проблеми, астма и диабет. Тренирането на сърдечния ритъм подобряват физическата, умствената и емоционалната стабилност, включително добра памет и концентрация, емоционален баланс, креативност, усещане за щастие и ефективност на действията. И още – намалява чувството за тревожност, укрепва имунната система, увеличава нивата на дехидроепиандростерон  хормоните, които контролират скоростта на процесите на стареене и на нивата на устойчивост на стрес.

HRV графика при негативна емоция


HRV графика при положителна емоция

Как помага биофийдбек?
Биофийдбек сесиите ни учат как да постигнем психофизиологичната картина, демонстрирана на втората графика. Някои от състоянията, които мога да бъдат подобрени с биофийдбек терапия са:

  • високо кръвно налягане
  • генерализирана тревожност
  • следващи рискове след сърдечен удар
  • сърдечна аритмия
  • тревожност и нервност
  • депресия

Както и всички заболявания, които се влошават при високо ниво на стрес в организма – диабет, лупус, множествена склероза, астма и др.
Тренирането на плавност на промените в пулса е възможно с програмите на WildDivine. Другото умение, което постигаме с Wilde Divine – синхронизиране на сърдечния ритъм с дишането – помага да достигнем правилната индивидуална за всеки човек резонантна честота на сърцето. В състояние на кохерентност правилните вибрации създават електроматнитни вълни, излъчвани от сърцето в радиус от 5 метра, които се предават на всеки, когото докоснем или е в близкото ни обкръжение. Този ефект се вижда ясно и при ЕЕГ запис.
Тренинг игрите на WildDivine изискват от потребителя да постигне точно това състояние, за да може да продължи напред в играта.
С достатъчно практика можем да автоматизираме това умение – да връщаме волево здравословния ритъм в тялото си, ще можем да прилагаме това умение и извън играта, а успешно постигнатата цел става част не от игра, а от реалното ни ежедневие. Играта на практика продължава в съзнанието ни. Автоматично започваме да дишаме и издишаме правилно и равномерно, а интервалите между вдишванията се удължават. Това подобрява работата на сърцето. Или автоматично извикваме положителен образ или емоция, което предизвиква горното правилно физиологично състояние. С още тренировки постигаме естественото и здравословно състояние на тялото да се саморегулира и да се регенерира след физически или емоционален стрес.
Източник:http://neofeedback.info

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.