Научи се да различаваш секс – нежност / сексуалност от любов

„Търся истински мъж“
„Омъжих се за първия си съпруг, защото изглеждаше изключително добре. Едва след време разбрах, че той е пълен провал. За втория се омъжих най-вече заради чара и чудесното му държание. Минаха две години, докато неговите бащински превземки, галантност и подлизурство полазиха по нервите ми. Сега търся мъж, който наистина да ме разбира.“ / 32-годишна секретарка с две деца/
СЕКСЪТ обхваща областта на телесното. Той е ориентиран към телесните функции и свойства. Тук е необходимо да се предава съобразена с етапа на развитието на индивида точна и практически насочена информация за функциите на тялото.
НЕЖНОСТТА/СЕКСУАЛНОСТТА се отнася до качествата и способностите на човека в половите взаимоотношения. В тях се включват актуалните способности.
ЛЮБОВТА е глобална, характерна за всеки човек способност да влиза в емоционални взаимоотношения със себе си и с обкръжението си. Централна роля за развитието на способността за любов – да обичаш и да бъдеш обичан – играе примерът на родителите. Следствие от развитието на тази способност е признаването на равноправието и отговорността в човешките отношения.
Сексът и сексуалността, взети сами по себе си, довеждат до заменимостта на отделния човек. В този смисъл той е само носител на качества, които се определят или като ценни, или като незначителни. С прекомерно акцентиране върху секса и сексуалността се пренебрегва човешката индивидуалност. Като свържем любовта със секса и сексуалността, признаваме човешката уникалност.
 Разстройства и конфликти: свръхакцентиране на отделни телесни признаци на партньора, идеализиране на определени черти на характера, свръхочаквания, наивен оптимизъм, емоционална зависимост, разочарования, критикарство, конфликти с партньора, разводи, сексуална студенина…
НАУЧИ СЕ ДА РАЗЛИЧАВАШ СЕКС-НЕЖНОСТ / СЕКСУАЛНОСТ ОТ ЛЮБОВ
 

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.