Научи се да различаваш преценката от предразсъдъка

Недоразумение: преценка – предразсъдък
„Слабост към чернокосите“
„Имам слабост към чернокоси мъже. Те трябва да са невероятно темпераментни.“ /19-годишно момиче, помощник медицинска сестра/
Предразсъдъкът е остаряла преценка, която най-често е силно емоционално подплатена. Много от междуличностните конфликти се основават върху предразсъдъците. Проблемите на възпитанието често не са неизбежна съдба или продукт на зла воля, а резултат от дяволския кръг на предразсъдъците. В контекста на междуличностното поведение те засягат актуалните способности и техните посредници: изграждат се спрямо отделните първични и вторични способности и определени преценки на посредниците за очаквано държание. Предразсъдъка не е задължително да се свързва с отрицателни качества. Със същото основание могат да се очакват и положителни начини на държание, без да си правим труда да проверяваме основателността на очакването. Резултатите са свръхизискване или понижено изискване.
Разстройства и конфликти: несправедливост, чувство за вина, едностранчивост, фанатизъм, омраза към себе си, отказ от социализация, неспособност за преценка, страх от истината.
НАУЧИ СЕ ДА РАЗЛИЧАВАШ ПРЕЦЕНКАТА ОТ ПРЕДРАЗСЪДЪКА

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.