Божията благословия

cropped-tumblr_lsznmhqWpb1qh81keo1_500_large.jpg  Сънувах, че съм отишъл в Рая и един ангел ме  развежда из него. Влязохме в голяма работилница, пълна с ангели. Моят водач спря в първото отделение и каза:
– Това е нещо като пощенска станция. Всички молитви, отправени към Бог, пристигат първо тук.
Огледах се наоколо и видях, че много ангели са заети да подреждат молбите на хора от цял свят.
После тръгнахме по един дълъг коридор и стигнахме до следващото отделение. – Тук е мястото за опаковане и доставка – каза ми ангелът. В това отделение се подготвят и изпращат всички благословии и благини към хората.
Аз отново бях впечатлен колко усилен труд кипи наоколо. Толкова ангели бяха ангажирани с тази работа! Очевидно имаше много благословии, които трябваше да бъдат изпратени на земята.
Последно спряхме в края на коридора в едно съвсем малко отделение. За моя голяма изненада там имаше само един ангел и той не вършеше почти нищо.
– Това е отделът за признателност към Бог – призна ми смутено моят водач.
– И защо няма никаква работа тук?
– Тъжно, нали? Толкова малко хора изпитват признателност към Бог, след като молбите им бъдат чути и изпълнени.
– А как могат хората да изразят своята признателност?
– Съвсем просто. Стига просто да кажат: „БЛАГОДАРЯ ТИ, ГОСПОДИ“. Ако имате храна в хладилника си, дрехи на гърба си и покрив над главата си, значи имате повече от 75% от хората на Земята.
Ако имате пари в банката и в портмонето си и си позволявате разнообразна храна, значи сте по-богати от 92% от населението на света. Ако тази сутрин се събудихте здрави, значи сте по-щастливи от много хора, които няма да доживеят края на деня.
Ако никога не сте изпитвали ужаса на войната, самотата в затвора, агонията на мъченията или пристъпите на глад, значи сте по-добре от 700 милиона човешки същества.
Ако можете да изповядвате вярата си без страх от преследвания, затвор, мъчения и дори смърт, значи сте по-щастливиот три милиарда хора на Земята.
Ако родителите ви са още живи и не са разведени… значи сте голям късметлия.
Ако можете да вдигнете глава и да се усмихнете, значи сте много по-добре от онези, които живеят в несигурност и отчаяние.
А ако четете тази история, значи сте по-щастливи от два милиарда души по света, които изобщо не могат да четат.
„Скритият дар“ – Джериес Авад

Публикувано в Притчи. Постоянна връзка.