Методи за ефективно учене

Преглед на книгата на Тони Бюзан – „Как да уча бързо и да запомням лесно“ (The Buzan Study Skills Handbook)
Тони Бюзан е световно известен автор в сферата на мисловните спортове и ефективното учене, написал е повече от 80 книги преведени на 35 езика и също така е създател на Мисловните карти. Неговите методи се ползват във фирми като Google, IBM, Microsoft, Rolls Royce, Toyota, NASA и др.
Установено е, че човешкият мозък има около 100 милиарда неврона изграждащи сложни йерархични структури. До преди време се е смятало че лявата и дясната половина на мозъка имат строго определени функции, както следва:

 • лява половина: логика, думи, списъци, числа и анализ
 • дясна половина: отговорна за ритъма, въображението, цветовете, усещането за пространство

В днешни дни обаче се знае, че мозъкът е пластичен и част от неговите функции могат да бъдат делегирани на различни зони. Така например хора с физически увреждания на мозъка могат отново да развият умения, които са изгубили. След известно време терапия и усилени тренировки функциите на увредените зони се развиват в други части. Затова лявата и дясната половина на мозъка взимат заедно участие при развитието на различни умения и креативни процеси. Например, Айнщайн когато е достигал до своите изводи за теорията на относителността си е представял как стои в асансьор движещ се със скоростта на светлината или как лети възседнал светлинен лъч (това за което смятаме, че е отговорна дясната половина на мозъка). След направените изводи той е започнал да пише теорията използвайки физичен и математичен апарат (лява половина на мозъка: логика и числа)

Пречки и предпоставки за ефективно учене

Пречки пред ефективното учене

 • липса на мотивация

  Една от главните причини за липсата на мотивация е липсата на крайна цел. Така, че ако ви липсва крайна цел за вашето учене опитайте се да си представите и изградите такава.

 • физически или психически проблеми

  Всеки човек в живота си има трудни моменти като: болести, психични разстройства, проблеми в семейството, лични драми и др. Такива трудности биха могли да окажат негативен ефект за вашето учене. Има различни подходи за справяне с тях или за приемане на различен поглед върху тях: това са трансцедентална медитация, служба в обществото, различни философски вярвания, спорт, билки, масажи и др.

 • Непредразполагаща околна среда

  Неблагоприятните фактори могат да бъдат: шум, телевизия, телефони, и др. Опитайте се да ги елиминирате доколкото е възможно (изключете телефона и телевизора, спрете Интернет)

 • Концептуални проблеми

  Такива трудности възникват когато тематиката на учебния материал ви е малко позната. В следствие може да забавите скоростта си на четене, опитвайки се да разберете материала, но това не е ефективен подход. В тези случаи е добре да се следва органичната техника за учене на Бюзан (BOST)

 • Недостатъчен общ речник

  Недостатъчният общ речник също е основна пречка за ефективното учене и скоростното четене. Променяйте вече познати думи като сменяте представките и наставките, така ще увеличите речника си допълнително с около 10 000 думи. Постарайте се да учите всеки ден по няколко нови думи като ги преговаряте през определен период от време. Свързвайте новите думи с визуални образи за да останат в дълготрайната ви памет.

 • Неподходяща скорост на четене

  Много хора смятат, че когато четат по-бавно така разбират по-добре материала и го запомнят за по-дълго. Този подход всъщност е контра-продуктивен. По-бързото четене с групиране на думите води до по-добро разбиране на информацията (следвайте техниките за скоростно четене на Бюзан)

Предпоставки за ефективно учене

 • крайна цел

  Опитайте се да разберете защо правите това, което правите и какво искате да постигнете в крайна сметка. Свържете крайната си цел с образ в съзнанието ви създаващ приятни асоциации.

 • околни влияния

  1. позиция на тялотоКогато четете се постарайте да сте в седнало положение с изправен гръб следващ извивката на гръбнака. Така циркулацията на кръвта и обмена на кислород между тялото и мозъка ще е по-добра. Трябва да сте седнали, защото тялото ви постоянно дава сигнали на мозъка да е нащрек, ако сте в леглото сигналите са за сън и затова заспивате когато четете там.
  2. Светлинен източникСветлината трябва да идва отзад по диагонал на рамото ви. За препоръчване е да се чете на дневна светлина, установено е, че слънчевата светлина позволява на мозъка ви да освобождава повече хормони на “добрия човек” така, че бюрото ви трябва да е в идеалния случай до прозореца. Когато използвате изкуствен източник интензитета не трябва да е нито прекалено слаб нито прекалено силен.
  3. Стол и бюроВашият стол трябва да е удобен и ергономичен (следващ естествените извивки на тялото) с възможност за коригиране на височината. Бедрата ви трябва да са успоредни на седалката и пода. Столът трябва да не е нито прекалено мек (защото може да се изкушите да заспите) нито прекалено твърд, а облегалката да е изправена. Височината на бюрото трябва да е около 20 см. над седалката на стола. Най-добре е бюрото да е разположено близо до прозореца за да ви е по-светло докато четете.
  4. Разстояние между очите и учебника – около 50 смТака ще можете по-лесно да четете цели групи от думи и напрежението върху очите ще бъде по-малко.
  5. Учебни материали под ръкаВсички учебни материали трябва да са ви под ръка за да може да се фокусирате, да се почувствате отпуснати и готови за учене.
  6. Подходящ период от деняВсеки човек има подходящ момент от деня, когато е най-ефективен. Експериментирайте и вижте кога най-добре учите и се фокусирате.
  7. Намалете прекъсваниятаПостарайте се да елиминирате всички фактори, които биха могли да ви прекъснат по време на ученето – изключете телефони, телевизори, мейл клиенти и др.
  8. Спазвайте здравословна диетаБез пържени храни, по-малко мазнини и въглехидрати, повече белтъци
  9. Физически упражненияТренирайте поне 2 пъти седмично за да може да държите тялото си в добра форма (гимнастика, йога, бягане, плуване, фитнес)

Скоростно четене

 • Вашата скорост на четене (думи на минута)

  Стандартно хората четат средно по 200 – 250 думи на момента, при използването на техники за скоростно четене и достатъчна практика скоростта може да достигне 3000 – 4000 думи на минута. Пребройте колко думи общо съдържат 3 средно дълги реда, разделете числото на 3 и умножете по броя редове на страницата. Полученият резултат е средния брой думи за съответната страница. Прочетете страницата като си засичате с хронометър времето, след това разделете броят думи на секундите и ще получите вашата средна скорост на четене.

 • Пречки за скоростното четене: спиране, връщане, застиване

 • Няколко думи наведнъж (централно и периферно зрение)

  Опитайте се да четете по няколко думи наведнъж като използвате и периферното си зрение. Упражнение, което може да ви помогне е да фиксирате определена дума в средата на текста и да се опитате с периферното си зрение да видите няколко думи от ляво и дясно на нея, също така отдолу и отгоре на нея, да се опитате да видите и номера на страницата. Допълнително упражнение е и увеличаване окото на съзнанието описано по-подробно в книгата на Бюзан.

 • Двуредов / многоредов диагонал

  Това е техника, при която вие четете по 2 реда едновременно използвайки централното и периферното си зрение. Когато имате необходимата тренировка същия подход може да използвате за повече редове.

 • Сканиране

  Сканирането е естествено умение, което използвате редовно когато търсите човек в тълпа например или когато разглеждате пътен знак за специфични посоки.

 • Преглеждане (бегъл прочит)

  При този подход материала се преглежда набързо за да се добие обща представа и да се установи рамката (скелета) на разглежданата тема отколкото градивните тухлички.

 • Помощни средства

  Използвайте подходящ водач (тънка химикалка или молив) за да следите материала, така ще активирате визуалната си памет.

 • Обогатяване на речника

  Използвайте представки и наставки на вече известни на вас думи, това ще увеличи вашия речник с около 10 000 думи. Например: върша – извършвам, довършвам, привършвам. Всеки ден учете по няколко нови думи и си ги преговаряйте периодично. По този начин няма да запъвате когато четете учебниците.

 • Изричане на думите наум (субвокализация)

  Установено е, че човешкия мозък може да изрича наум до 2000 думи на минута. Това няма да забави вашата скорост на четене особено ако сте начинаещи. При изричане наум може да си помагате като извиквате определени думи за да наблегнете на тях и да останат по-трайно в съзнанието ви.

Памет

Изследвания показват, че първите и последните впечатления имат най-голямо значение за мозъка. Във всяка ситуация е по-вероятно да запомним неща, които са в:

 • началото на материала
 • края на материала
 • свързани с мисли или концепции вече записани в нашата памет

Също така вашият мозък е по-вероятно да запомни нещо, което силно се отнася към:

 • вашите сетива – зрение, слух, вкус, мирис, докосване
 • вашите интереси
 • Въображение + Асоциации = Памет

  Въображение – колкото повече стимулирате въображението си толкова повече се засилва способността ви да учите
  Асоциации – създайте си образи за всичко, което искате да научите. Асоциирайте ги с нещо, което вече ви е познато.

 • Десет принципа на паметта

  Това са: сетива, преувеличаване, ритъм и движение, цвят, числа, подреждане, символи, привличане, смях, позитивно мислене
  Човешкият мозък помни най-лесно информация, която стимулира директно неговите сетива: образи, миризми, звуци, докосване. Създавайте абсурдни образи свързани с новата информация и ги преувеличавайте – така те ще останат по-дълго в паметта ви. Раздвижете ги, асоциирайте ги с мирис или вкус или приятно усещане. Нека картините бъдат цветни, така те активират зони в мозъка отговорни за виждането и това също спомага за по-дълготрайно помнене.

 • Почивки

  Постарайте се да правите малки почивки на всеки 20-50 минути учене. Ако учите по-дълго от 50 минути драстично спада количеството на материала, които можете да възпроизведете. Когато спазвате почивки давате възможност на тялото и мозъка да си починат, както и на научената информация да свърже напълно всяка своя част.

 • Преговор

  Изследванията сочат, че малко след като прочетете даден учебник или статия количеството материал, който може да си спомните расте за кратко и след около 1 ден пада с 80 %. За това преговаряйте материала през следните периоди от време:

  • след 10 мин (10 минутен преглед)
  • след 24 часа (2-4 минутен преглед)
  • след 1 седмица (2 минутен преглед)
  • след 1 месец (2 минутен преглед)
  • след 6 месеца (2 минутен преглед)
  • след 1 година (2 минутен преглед)

  След тези преговори знанията ще останат в дълготрайната ви памет.

 • Системата число-фигура

  Системата число-фигура се използва за запомняне на списъци от предмети и понятия. Асоциирайте всяко едно от числата от 1 до 9 с образи наподобяващи тяхната форма, например:

  • 1 – четка за боя
  • 2 – лебед
  • 3 – сърце
  • 4 – яхта
  • 5 – кука
  • 6 – слонски хобот
  • 7 – брадвичка
  • 8 – снежен човек
  • 9 – балон на пръчка

  Може да си изберете и свои собствени образи, които за вас са по по-запомнящи се. Започнете да броите от 1 до 9 като си представяте образите съответстващи на всяко число. След това бройте обратно от 9 до 1 и си представяйте отново. След като трайно асоциирате числата с изображенията вземете списък с думи, който трябва да запомните, например: симфония, молитва, диня, вулкан.

  • 1 – четка за боя + симфония
  • 2 – лебед + молитва
  • 3 – сърце + диня
  • 4 – яхта + вулкан

  За да запомните списъка с думи си представете:

  • 1. диригент дирижиращ бясно с огромна четка за боя.
  • 2. лебед оформил крилете си в поза за молитва
  • 3. диня във формата на туптящо сърце
  • 4. яхта, която се носи във врящ вулкан

  Други примери за приложение на системата число-фигура са:

  • Ако искате да запомните номера на къщата, която трябва да посетите, например номер 7, представете си вратата на къщата и как я насичате с брадвичка (брадвичката по-горе е асоциирана с номер 7)
  • За да запомните, че Марс има 2 Луни представете си огромен лебед грациозно обикалящ около планетата Марс (лебедът по-горе е асоцииран с номер 2)
 • Системата число-рима

  На тази система няма да се спирам в статията. Тя е разгледана по-подробно в книгата на Тони Бюзан „Как да уча бързо и да запомням лесно“.

Органична учебна техника на Бюзан (BOST)

Органична учебна техника на Бюзан (BOST) е измислена от Тони Бюзан с цел да се подобри учебния процес – да се намали времето за усвояване на материала, като същевременно се засилва дълготрайното запаметяване на информацията и възможността да я извикате точно в моментите, в които ви трябва. BOST се състои от 2 основни части: подготовка и приложение.

 • Подготовка

  Подготовката има за цел да ви помогне да се настроите на вълната на учебната тема. Тя се състои от следните части:

  1. ПрелистванеПрегледайте съвсем набързо учебника сякаш сте в книжарница и се чудите дали да го купите, обърнете внимание на съотношението текст – графика, наблюдавайки организацията и структурата, както и нивото на трудност.
  2. Знания по темата (мисловна карта) – 5 мин.Помислете си какво знаете по темата и го оформете като мисловна карта. При положение, че това което знаете е твърде много отбележете само най-главните раздели и връзките между тях. Ако знаете твърде малко запишете всичко което се сещате и е свързано с темата.
  3. Време и обемВижте какъв е обемът от материала, които трябва да покриете и за какво време това трябва да стане. Изчислете по колко страници трябва да прочитате на ден и колко време ще си заделите всеки ден за учене. Използвайте разделители в учебника за това, което трябва да прочетете всеки ден. Вида на цял дебел учебник може да е доста обезкуражаващ за учебния процес, затова използвайки разделители ще виждате не толкова огромния материал, който трябва да минете за деня.
  4. Въпроси и цели (мисловна карта) – 10 мин.Помислете какви въпроси имате по темата, какво бихте искали да ви се изясни и какво искате да постигнете със прочитането на съответния материал. Направете мисловна карта на въпросите и целите. Въпросите ще ви служат като куки, които ще събират информацията докато четете.
 • Приложение

  1. Цялостен преглед (Overview)Прочетете какво пише на кориците, след това вижте съдържанието, заглавията, подзаглавията, таблиците и графиките.
  2. Предварителен преглед (Preview)Прочетете резюметата и заключенията в книгата. В тях се съдържа в синтезиран вид голяма част от информацията.
  3. Преглед вътрешна част (Inview)Започнете да четете параграфите като прескачате трудните елементи / термини. По-късно след като е улегнала информацията минете отново през тях, така ще бъдете подготвени и ще можете да ги осмислите.
  4. Обзор (Review)Във тази част попълвате частите, които не сте завършили и преговаряте нещата, които сте отбелязали за важни.
   Забележка: може да използвате мисловни карти за водене на бележки по време на или след периода на четене.

Мисловни карти

  • Дефиниция

   Мисловните карти са ефективен метод за водене на бележки измислен от Тони Бюзан. Формата на една мисловна карта наподобява различни природни форми, например: формата на мрежа от неврони, жилките по листата на дърветата и т.н.

  • Предимства

   Ограничението на линейните записки е, че може да ви отнеме доста време докато стигнете до сърцевината на нещата и ще трябва да минете през много несъществена информация. Ние знаем, че човешкият мозък е триизмерен и е предназначен за информация, която е нелинейна. Мисленето с цял мозък е в основата на програмата BOST и мисловните карти.

  • Необходими материали

   • Разноцветни химикалки / флумастери (маркери) и листи А3Постарайте се да намерите листи по-голям размер (A3 например) за да може да разширявате вашата мисловна карта. Обикновено една мисловна карта има доста разклонения и е необходимо място.
    или:
   • Софтуер за мисловни карти (iMindMap или др.)Една от най-добрите и интуитивни програми за мисловни карти е iMindMap специално разработена и одобрена от Тони Бюзан. Когато създавате клонове те автоматично се подреждат, големината на шрифтовете автоматично намалява при писане в по-отдалечени клони, можете да прикачвате изображения към клоните. Програмата е платена като има 7 дни пробен период, през който имате възможност да ползвате пълните й функционалности. Има и други апликации за мисловни карти като доста от тях са безплатни (в края на статията съм сложил линкове). При избора Ви на софтуер имайте предвид някой основни свойства, които трябва да притежава апликацията:
    1. разклоненията да са извити
    2. да се използват различни цветове (за клоните и рамките)
    3. а могат да се добавят ключови образи към клоновете
    4. да може да се променя шрифта на ключовите думи
  • Структура

   Една мисловна карта се състои от главен образ, който стои в средата на картата – това е главната тема. От нея излизат няколко основни клона, т.нар. основни идеи на приложение (ОИП). От тези клони излизат група по-малки разклонения. Линиите на мисловните карти са извити, като тези излизащи от главната идея са най-дебели, а по-външните стават все по-тънки. Основно значение при този подход имат ключовите думи и ключовите образи. Ключовите думи създават силни асоциации в човешкия мозък – напр. чадър е ключова дума за дъжд, самолет е ключова дума за пътуване. Те се разполагат по дължината на извитите линии на картата, като е добре да ги пишете с печатни букви и да са по-хоризонтално разположени. Това повишава четливостта и активира лявата половина на човешкия мозък. Поставяйте по една ключова дума на клон, по този начин давате възможност на мозъка си да развие повече възможности за разклонения. За да може да запаметите по-добре определена информация, обаче трябва да се активира и дясната половина на мозъка. Тук на помощ идват ключовите образи, като при идеалния случай до всяка ключова дума стои по един ключов образ. Например до ключовата дума “техника” стои образа на “анимационно каратистче”, а до ключовата дума “скоростно” стои снимка на кола от Формула 1. Използвайте също така различни шрифтове за думите и различни цветове за клоните и образите по картата. Също така може да използвайте множество символи, тъй като те предизвикват асоциации в мозъка, например знака на хипитата – кръгчето с 3 чертички вътре е символ на мира.

  • Примери

   Мисловната карта по-долу е направена от мен по книгата на Тони Бюзан „Как да уча бързо и да запомням лесно“

Buzan Study Skills Handbook Mindmap
Заключение: И така умственият ви арсенал е вече пълен и вие сте се сдобили с изключителна сила. Премахнали сте стандартните препятствия към резултатното учене и можете да четете по-бързо от 99 процента от световното население. Не се страхувайте да практикувате и да подобрявате все повече уменията си и също така се наслаждавайте от успехите си. Желая ви много здраве и късмет !
Източник: http://ibotusharov.com/2013/05/17/telerik-academy/knowledge-sharing/effective-study-skills-buzan/

Публикувано в Фитнес за мозъка@училище. Постоянна връзка.