НЕКА УСМИВКАТА БЪДЕ ВАШИЯТ ЩИТ


Серотонинът е само едно от химичните вещества, наречени невропредаватели, които конструират емоционалните ни реакции чрез предаване на емоционални послания от мозъ­ка до различни части на тялото. През последните десет го­дини на серотонина се отделя специално внимание, защото подпомага преодоляването на стреса и във вид на лекарст­вото прозак спомага за лечението на депресия, натрапчива мания за преследване и други психични смущения. Психиа­търът Майкъл Нордън доказва в книгата си Отвъд прозак, че можем да тренираме мозъка си да произвежда естестве­но серотонин чрез такива прости средства, като по-здравос­ловно хранене, повече физически упражнения и достатъчно сън.

Серотонинът е важен не само за емоционалния живот на едно дете — той влияе и на телесната температура, кръвното налягане, храносмилането и съня. Той помага на децата да се справят с всички видове стрес чрез предпазване на мозъка от свръхпретоварване. Повишените нива на серотонин се свър­зват с намаляване на агресивността и импулсивностга. И все пак серотонинът може да се отдели само с една усмивка. Ро­берт Зайонк и негови колеги посочват, че когато се усмихва­те, лицевите ви мускули се свиват, намалявайки притока на кръв към близките кръвоносни съдове. Това охлажда кръвта, която понижава температурата на мозъка, стимулирайки про­изводството на серотонин. Когато казваме на децата си „прос­то да се усмихват“ и всичко ще изглежда прекрасно, ние сме абсолютно прави. Дребните неща могат да променят живота.

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.

One Response to НЕКА УСМИВКАТА БЪДЕ ВАШИЯТ ЩИТ

  1. white prom dress каза:

    My partner and I stumbled over here by a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page again.

Коментари са забранени.