Кой натиска бутоните ви?

Малцина от нас си признават, че не могат да контролират емоциите си или че робуват на инстинктите си. Мозъчният ствол, или така нареченият „змийски“ мозък, който е част от нашето еволюционно наследство, е и най-древната част от мозака ни. Той е център на фундаменталния интелект, който ни помага да оцелеем и отговаря за реакциите на „бягство“, „борба“, „вцепеняване“, „хранене“ и „възпроизводство“.
Тези основни инстинктивни типове поведение определят непосредствените ни реакции на неочаквани дразнители и са основните тактики за оцеляване при всички животни. Както при много други дейности, подобни стратегии могат да се превърнат в привички и да ни завладеят изцяло.
Като деца често ни се налага да реагираме на ситуации, в които сме застрашени и трябва да изберем определена тактика. Трябва да избираме например дали да се бием или да избягаме. Намираме утеха в храната, в удоволствието от сексуални експерименти или ако стресът в дадена ситуация е прекалено объркващ, можем просто да застинем неподвижно, неспособни на действие.
Подобни модели на поведение са естествени, но ако ние ние постоянно избираме определен тип реакция до степен практически да изключим всички останали, тогава тя започва да определя поведението ни в прекалено голяма и психически нездравословна степен. Ако при среща с голяма банда е разумно да избягаме, при по-малко застрашителна ситуация този тип реакция не ни е необходим. Когато постепенно започнем да възприемаме всичко като потенциална заплаха и се окаже, че сме твърде заети да бягаме, за да установим, че всъщност това не ни е нужно, тогава рефлексите ни вече са взели връх над нас. И понеже връзката с по-древните и несъзнателни части на мозъка е директна, тези инстинктивни реакции са изключително трудни за установяване и променяте.
Всеки от по-неосъзнатите аспекти на нашата личност е склонен да се автоматизира. Той може да стане механичен и недосегаем за чувствата и сетивата – като повредена грамофонна плоча, която до безкрайност повтаря няколко тона, докато нещо не я разтърси достатъчно силно, за да прекъсне порочния кръг.
Спрете се на петте инстинктивни реакции. СКЛОННИ ЛИ СТЕ ДА СИ СЛУЖИТЕ С НЯКОЯ ОТ ТЯХ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО С ДРУГИТЕ И АКО Е ТАКА, ЗАЩО? Идеята, че робуваме сляпо на нещо, което ни превръща в роботи, е достатъчна да отклони повечето от нас от утъпкания коловоз.
  ТЕСТ
Двете ситуации, описани по-долу, ще ви помогнат да определите кой тип реакция е най-силен у вас. Изберете само по един отговор за всяка от двете ситуации.
Отивате на гости с вашия привлекателен партньор и той/тя се напива и се държи непристойно с останалите гости.
1. Държите се агресивно и насила го принуждавате да си вървите.
2. Затваряте се в себе си.
3. Става ви скучно и решавате да се утешите с ядене и пиене.
4. Неубозданото му/и поведение ви привлича сексуално.
5. Поведението му/и ви кара да се чувствате неловко и вие изпадате в безпомощно състояние, неспособни за действие.
Казали са ви, че ви остава да живеете само един ден.
1. Негодувате срещу смъртта и се опитвате да намерите начин да я избегнет
2. Не обръщате никакво внимание на предупреждението и си живеете сякаш нищо не се е случило.
3. Организирате празненство с най-изисканите ястия, които можете да намерите.
4. Организирате щур купон и се любите с колкото можете повече сексуални партньори.
5. Седите сам, парализиран от страх.
КЛЮЧ: БОРБА – 1, БЯГСТВО – 2, ХРАНА – 3, СЕКС – 4, ВЦЕПЕНЯВАНЕ – 5

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.

One Response to Кой натиска бутоните ви?

  1. I can tell you aren’t an average person by the way you write content. Your content is way too engaging and intelligent to come from an average thinker. Thank you.

Коментари са забранени.