Усъвършенствайте речника си

Знаете ли, че:

 • Средният разговорен речник на човек е около 1000 думи.
 • Наличните думи са повече от 3 000 000
 • Усъвършенстването на вашия речник повишава вашата интелигентност

Речникът има значение по много причини. Лицето с богат речник има по-големи предимства, когато става въпрос за учене.
Много от нас имат повече от един речник, а обикновено имаме по три речника. Те са следните:

 • Речник, който използваме при разговор
 • Речник, който използваме при писане
 • Речник от думи, които знаем

Нашият разговорен речвник се свежда до максимум 1000 думи на човек. Речникът ни при писане е по-голям, защото повече внимаваме при избора на думи и структурата на изреченията, когато подготвяме някакъв текст. Най-голям от всички е речникът на думите, които знаем. Ние разбираме много повече думи, отколкото използваме. На теория разговорният ни речник трябва да бъде голям, колкото речника на думите, които знаем, но рядко се случва така. Възможно е обаче драстично да се увеличи размерът и на трите вида речници, а оттам и възможностите ви за скоростно чете, чрез различни способи за подобряване на вашия език и увеличаване на речника ви.
Силата на представките
Представките са букви, срички или думи, които се поставят в началото на думата и променят нейния смисъл. Ако научите няколко представки, това ще увеличи неимоверно вашия речник. Много от тях се отнасят за положение, за обратно значение или за движение. Те представляват мини-думи с голяма сила. Обръщайте им внимание по време на четене.
Силата на наставките
Наставките са букви, срички или думи, които се поставят в края на дадена дума, за да променят смисъла и. Често са свързани с характеристиката и качествата на нещо  или с промяната от една част на речта в друга.
За корените от А до Я
Развиване на речника, чрез корените на думите е фокуса
КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПРЕДСТАВКИТЕ, НАСТАВКИТЕ И КОРЕНИТЕ
Когато за пръв път прегледате списъците, много от думите ще ви се сторят непознати и перспективата да ги научите малко ще ви изплаши. За да направите думите по-близки и да помогните да станат част от всекидневния ви речник, ще ви предложа следните дребни съвети:

 • Разлистете един качествен речник и се запознайте с различните начини, по които се използват тези представки, наставки и корени на думи
 • Запишете си Ключови думи и фрази, които ви харесват и по някакъв начин са ви полезни
 • Помъчете се всеки ден да въвеждате нова дума в речника си. Новите думи, като всяка информация, трябва да се повтарят поне пет пъти за един продължителен период от време, преди да се превърнат в постоянна част от вашата памет
 • Слушайте новите и вълнуващи думи при разговор, които искате да направите част от вашия нарастващ речник – и не се стеснявайте да си записвате това, което чувате
 • Запомнете да отбележите думи, които не разбирате, когато четете учебен текст, изчакайте докато свършите с прочитането на главата, абзаца или статията. Не прекъсвайте потока на това, което правите

Ако съзнателно подобрявате речника си, като добавияте по няколко думи  и фрази всеки ден, ще подобрите и цялостния си интелект, както и общото си разбиране и възприемане.
Същевременно способностите ви за скоростно четене ще се ускорят поради ускорената ви способност да набелязвате Ключовите думи и идеи и така ще имате по-малко проблеми да разберете това, което четете.
Освен това вече няма да се изкушавате да се връщате назад в четенето, защото ще бъдете уверени, че вашият речник е достатъчно голям, за да спомогне за общото ви възприемане.
Източник: „Как да уча бързо и да запомням лесно“ Тони Бюзан
 

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.

5 Responses to Усъвършенствайте речника си

 1. tom & jerry каза:

  A round of applause for your article post.Thanks Again. Keep writing.

  • Rayna Bahchevanova каза:

   I’m so glad you like my blog. I wish you all the best!

 2. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Kindly additionally consult with my site =). We will have a link alternate agreement between us!

 3. Im grateful for the article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 4. camo prom dress каза:

  I appreciate great content when I see it. This is really a good informative article. You make valid and original points that I agree with in many ways. Thank you for writing engaging quality content.

Коментари са забранени.