Монотонната работа отслабва паметта

Поддържането на мозъка във форма е капризна работа и изисква не по-малко усилия от грижата за добрата фигура. Тя има различни предизвикателства в детска и зряла възраст, но през целия живот изисква комбинация от физическа и умствена дейност, обяснява д-р Димитър Колев, невролог във Военно-медицинска академия.
Доказано е, че мозъкът е инкубатор на нови неврони. Образуването им зависи от физическата активност на човека. Ако не бъдат вкарани в невронни мрежи обаче, което става само с учене, мозъкът ги елиминира.
Още от детска възраст добрата памет и концентрацията може да се стимулират чрез кардиоаеробни спортове, които подобряват притока на кислород към мозъчната тъкан – плуване, бягане, аеробика, които са свързани с интензивно дишане. Дихателните практики от йога също вършат идеална работа, казва специалистът.
Паметта се тренира лесно и с упражнения за поддържане на равновесието – 10 пъти всеки ден от най-простата везна за балансиране на един крак е с доказан ефект.
Пълноценното усвояване на учебен материал може да се засили чрез включване на повече сензорни канали – например чрез проследяване с пръсти, чрез четене на глас, казва д-р Колев. Създаването на асоциации също е доказано средство. Ако искате да запомните нещо, свържете го с някакъв момент от живота си, главно емоционален – това създава условия за изграждане на повече невронни мрежи и следователно за по-лесно изваждане от паметта.
Четенето е основен метод за тренировка на мозъка. В ранна възраст това то развива въображението, създава асоциации и така тренира мозъка. Докато на компютъра или по телевизията образът се появява в завършен вид, наготово и не дава шанс да бъде доизграден, което прави паметта ленива.
До 10-ата година въображението на детето е силно и прави чудеса, казва д-р Колев. Точно в този период то трябва да се подхрани и доразвие, защото има решаваща роля за изграждане на паметта. После намалява и заедно със способността за мечтаене и създаване на асоциации отстъпва място на аналитичното и рационалното мислене, което няма отношение към този процес.
Учениците в днешно време не четат, затова имат проблеми с концентрацията и паметта, категоричен е неврологът. Четенето има ключова роля за поддържане на паметта и при възрастните.
30-40 страници на ден, и то литература  от типа на Достоевски, Толстой, Маркес – качествена и сложна, правят мозъка услужлив, тъй като съдържат голяма палитра изразни средства, категоричен е специалистът.
Не е все едно и също дали четеш вестник, или роман, обяснява д-р Колев. Публицистиката, журналистическият текст развиват способността на мозъка да се приспособява, да сменя темите, държат вниманието му будно, стимулират широко, но по-плитко мислене. Докато романът, научната литература карат човек да се концентрира, да мисли в по-тесен диапазон, но пък в дълбочина, обяснява той.
Монотонната работа, механичното вършене на еднообразни задачи години наред може да са пагубни за концентрацията. Това вкарва мозъка в ригиден режим и орязва способността му да създава асоциации. Той има нужда от предизвикателства и трябва да се тласка често към нестандартни и неочаквани решения, обяснява специалистът.
Ако човек няма избор и работи едно и също, задължително трябва да си намери хоби, за да не изпадне в когнитивен дефицит, предупреждава неврологът.
Липсата на концентрация е обичаен проблем за децата, особено за хиперактивните. Те лесно се разсейват и трудно могат да задържат вниманието си върху едно нещо продължително. При тях се измерват много високи алфа- и тета- вълни на мозъчната дейност, което значи по-силна краткотрайна, асоциативна памет, развита фантазия. За сметка на това бета-вълните са слаби, което значи по-ограничена способност за концентрация и трайно запомняне.
Системата неврофийдбек е един най-модерните алтернативни варианти, подходящи за такива случаи, казва д-р Колев. Тя представлява апаратура, свързваща с електроди мозъка с компютър и подобряваща паметта и концентрацията под формата на игра.
„Пациентът получава конкретна задача – например да накара цвете да разцъфне или да подкара автомобил, което се случва при точно определена честота на мозъчните вълни – обяснява специалистът. – Така в рамките на 20 сеанса човек се научава да се концентрира или да задържа вниманието си повече.“
Системата помага за лесно научаване на езици, за студенти и преподаватели, подобрява резултатите на спортисти, използва се дори в НАСА. У нас подобна възможност за по-бързо запаметяване се предлагала в специализирани центрове в големите градове.
Здравият сън е от решаващо значение за добрата памет както при децата, така и при възрастните, твърди специалистът. Мозъкът работи постоянно и подрежда „файловете“ денонощно.
Паметта може да се повлияе и от хранителния режим. Ако искаме добри резултати, препоръчително е да намалим месото, тъй като усвояването му от организма изисква огромен разход на енергия, обяснява д-р Колев.
Безспорен факт е, че кафето има мощно неотропно действие – кара мозъка да се „събере“ и подпомага съсредоточаването.
„Макар да сме в режим на тотална забрана на пушенето, не можем да спестим факта, че цигарите редуцират стреса, вътрешния шум, който създават бета-вълните и който често на изпит води до блокаж и тотална неуслужливост на мозъка“, казва той.
Шоколадът, изобщо сладкото, което вкарва глюкоза в мозъка, също подобрява паметта.
2-3 ореха поне през ден са задължителни за хората на умствения труд,  тъй като те са с висока концентрация на омега-3 мастни киселини. Мозъкът е с над 60% структурни мазнини и за оптималното му функциониране те трябва да бъдат точно омега-3. Освен в орехите те се съдържат и в някои риби като сьомгата и скумрията.
Перфектен стимулатор за паметта са и някои билки – гинко билоба, зеленика, зимзелен, върбинка, сибирски женшен. Джинджифилът, етеричните масла също имат мощно въздействие.
Естествено, проблемите с паметта може да се дължат и на тежко заболяване, за което е нужна по-сериозна терапия. Такива са дегенеративните състояния като алцхаймер, някои съдови болести – мозъчна атеросклероза, мозъчно-съдова болест, които водят до деменция. Хормонални нарушения и особено хипотиреоидизмът също водят до лесно забравяне, разсеяност, забавено мислене.
Източник:24 часа

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.

6 Responses to Монотонната работа отслабва паметта

 1. David Rohl каза:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of
  your site is excellent, as well as the content!

 2. dresses xoxo каза:

  Outstanding post, I conceive blog owners should learn a lot from this web site its real user genial .

 3. prom dresses ky каза:

  It¡¦s really a great and useful piece of information. I¡¦m happy that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 4. You made some decent points there. I did a search on the topic and found most persons will go along with with your blog.

 5. Lulu Dresses каза:

  I am often to running a blog and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and keep checking for new information.

 6. payday loans каза:

  Thanks very nice blog!

Коментари са забранени.