Умения за родители – добър слух, добро сърце и добър дух…

Децата ни са способни да променят света. Те притежават духа, енергията и хъса да направят нещо наистина различно. Те имат живеца да оцелеят. За да могат да израснат и реализират потенциала, който имат, на тях им трябват родители, които не просто оцеляват в общуването си с тях, а преуспяват.
      Родителите трябва да имат добър слух, добро сърце и добър дух
ДОБЪР СЛУХ
Под добър слух имам предвид умението на родителите да заглушават вътрешните си монолози и да слушат детето, да долавят нюансите на всичко казано, ценностите, които децата споделят, както и надеждите, мечтите и отчаянието, които прозират през думите. Това е голямо предизвикателство, защото повечето от хората познават само два начина да общуват с другите хора: да говорят и да изчакват да дойде техният ред да говорят.
„Да си отваряме ушите“ означава да се отърсим от ежедневните предразсъдъци, готовите формули и прибързаните „обобщения“ по отношение на онова, което ни се казва.
Ако умеете да прониквате зад думите и да долавяте страха и тревожността на детето, ще можете да останете спокойни и в най-бурните моменти и да опазите добрите отношения в семейството.
ДОБРО СЪРЦЕ
Добро сърце  значи да можете да гледате на околните блогосклонно, да виждате доброто в детето си и в неговите действия – тоест да можете да виждате отвъд поведението, да разбирате какво точно защитава детето с това поведение и какво всъщност се опитва да постигне с това поведение.
Невероятната енергичност на децата понякога засилва желанието на възрастните да ги контролират. Но родителите би трябвало да осъзнавата какъв огромен потенциал имат техните деца и да са подготвени да разкриват бавно и търпеливо красотата на „фигурата в камъка“, без да пилеят сили в безмислени битки. Да имаш добро сърце означава да бъдеш милостив и към самия себе си. Когато става дума за деца, никой не разполага с всички отговори, но и никой не познава вашето дете по-добре от самите вас. Всички правим грешки, изтърваме си нервите и губим общия поглед върху нещата. Но в крайна сметка важното е не дали сте идеални родители, а дали сте подготвени да направите всичко по силите ви, за да имате добра връзка с децата си, да държите на думата си и да поддържате колкото е възможно по-позитивни взаимоотношения с тях.
ДОБЪР ДУХ
Добър дух означава да си отделяте достатъчно време за отмора и „зареждане на батериите“. Да отделите време да се наспите добре, да се запознаете с това какво се случва извън дома ви и най-вече да се посмеете не само помага да запазите поглед върху нещата, но ви прави и по-добър родител.
Клариса Пинкола Естес, авторката на „Бягащата с вълци“, има една чудесна концепция, наречена „ръчно изваян живот“. Всеки човек е като грънчар – оформя, изтънява и гледжосва собствения си живот и е отговорен за запазването на собствената си уникалност.
Някой деца често имат огромно желание „да се впишат“ в групата, дори когато това заплашва собствената им индивидуалност. Когато родителят умее да цени различното, той учи детето на изкуството да  цени различното, без да се отказва от своята оригиналност, и му помага да развива най-силните си страни и дарби. Освен това родител, който съхранява и цени собствената си уникалност, е пример за това, че човек трябва да бъде верен на себе си.
Децата няма защо да се  „поправят“, понеже не са „дефектни“. Те просто трябва да бъдат научени да използват силните си страни и да се научат да общуват със света. Трябва да им се покаже как да се развиват и да преуспяват, а в тази задача никой не би могъл да е по-подходящ от родителите.
За да може „да извае“ собствения си живот, човек трябва да е малко чешит, малко революционер. В един свят, където хората бързат все повече, работят все по-дълго и се смеят все по-малко, е важно да помним, че именно връзката между нас и другите хора – и най-вече със семействата ни  –  дава смисъл на нашия живот.
Освен това си струва да припомня четирите основни въпроса:

  • Кога спря да пееш?
  • Кога спря да танцуваш?
  • Кога спря да се смееш?
  • Кога спря да слушаш и да разказваш истории?
Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.