За родители…

 ХИМИЯТА НА НАСТРОЕНИЯТА
Децата изпадат в различни настроения също като възрастните. А ако имате юноша у дома вие със сигурност знаете всичко за настроенията. Всички ние променяме настроенията си. Родителите на юношите обаче трябва да станат истински специалисти в създаването и съзнателната промяна на настроенията.
Най-важното, което не трябва да забравяте:

Докато не промените настроението на детето, нямате никакъв шанс да промените поведението му!

Когато сте в „настроение“, нямате голям избор по отношение на поведението. Един изморен и нацупен юноша може да бъде раздразнителен, досаден, намръщен и абсолютно непристъпен. В този момент радостните усмивки и послушанието изобщо не са на дневен ред. Ако очаквате, детето ви да премине от сърдитото си състояние към пълно щастие, без междувременно да се случи нещо значително, значи само си мечтаете.
Настроенията, в които изпадаме, не са непременно свързани със случилото се през деня. Те са свързани в голяма степен с химичните вещества, които циркулират в мозъка и тялото ни.
Невидимият свят на телесната и мозъчната химия има същото въздействие върху емоциите ни, колкото и някое щастливо или тъжно събитие.
Естествено не е нужно да ставате професори по неврохимия и физиология, но има няколко основни вещества в мозъка, за които си струва да знаете. Тези знания могат буквално да променят взаимоотношенията в семейството ви.
Двете вещества, на чието изобилие родителите обикновено не се радват, са адреналинът и кортизолът.
Двете вещества, които родителите обикновено искат да увеличат, са допаминът и серотонинът.

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.