За родители…

Кортизолът е другият основен хормон, за който трябва да внимавате. Кортизолът е хормон на стреса и се отделя заедно с адреналина. Страхотно, нали! Едновременно стресиран и „форсиран“.
Какво се случва? Кортизолът понижава езиковата функция. Случвало ли ви се е буквално да загубите ума и дума от стрес и да не можете да изречете мислите си? Това се дължи на огромния приток на кортизол в мозъка ви, по точно „зоната на Брока“, както се нарича центъра на речта, който за известно време остава напълно блокиран. Юношите, които са подложени на прекалено голям стрес, трудно предават мислите си с думи. Затова понякога от тях можете да очаквате само едносрични отговори. Кортизолът намалява способността ни да се сдържаме. Прави ни избухливи и дори заядливи. Освен това намалява способността ни да филтрираме ненужната информация, което вероятно обяснява защо хората в стрес трудно определят приоритетите си. Има съвсем ясни сигнали, които отново ще опиша в таблица по-долу. Освен вече споменатите семейни навици и ритуали, нивата на кортизола намаляват също и ако успеем да накараме децата да се чувстват в безопасност, недосегаеми за насилие, присмех и унижение. Друго, което помага е да им обясните да не консумират прекалено много захар и да снабдяват организма с достатъчно вода. Здравият и достатъчен сън намалява нивата, както на адреналина, така и  на кортизола. Интересен факт е свързан с флуорисцентното осветление, изследвания сочат, че повишава нивата на кортизол.
 

      ВЪЗМОЖНИ ПРИЗНАЦИ ЗА ВИСОКО НИВО НА КОРТИЗОЛ
  • Трудно изразяване на мислите
  • Притеснени са или непрекъснато са нащрек
  • Лесно се разстройват
  • Отговарят заядливо
  • Реагират прекалено бурно на всичко
  • Телесната миризма може да стане по-силна от обикновено /под влияние на стреса потта придобива по-силна и неприятна миризма/
  • Трудно определят приоритетите си

 
 
 
 
 
 

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.