За родители…

АДРЕНАЛИН = ТРЕСКА
Адреналинът е „виновен“ за трескавата, безполезна активност, при която „не можем да си намерим място“. Да караш на „адреналинова енергия“ дълго време е все едно да гориш свещ от двата края. Хората стават по малко гъвкави.
Когато адреналинът е в изобилие, амигдалата – онази част от мозъка, която управлява реакцията „бий се или бягай“, е много активна. Всъщност тя може да се активизира до там, че да заглуши всичко останало. Амигдалата е много мощна. Сигурно ви се е случвало да ви развалят настроението още от сутринта и после цял ден да не сте на себе си. Това поне отчасти се дължи на факта, че сте се почувствали заплашени и нивото на адреналин се е покачило, активирайки механизма „бий се или бягай“
Когато юношата е очевидно с повишен адреналин, пълна загуба на време е да се опитвате да промените поведението му, докато не намалите нивата на адреналина.  Повишаването на адреналина има някой много ясни симптоми, които ще ви опиша в таблица по-долу.
Семеен живот, изпълнен с повтарящи се събития и ритуали, значително намалява адреналина. Когато на превъзбуденото дете ясно и спокойно се каже, че „в тази къща правилата са такива“, вие му вдъхвате чувство за сигурност. По малко нервна стимулация, което значи спокойна и тиха атмосфера, също помага.

 ВЪЗМОЖНИ ПРИЗНАЦИ ЗА ВИСОКО НИВО НА АДРЕНАЛИН:

  • Щуро, „напомпано“ поведение
  • Трудно заспиване
  • Преливане от енергия
  • Склонен към разправии и дребни конфликти
  • Трудно променя фокуса на вниманието си
  • Проявява неохота към нови неща
  • Привидно непрестанно е заето, а не върши никаква конкретна работа

 

Публикувано в Избрани статии. Постоянна връзка.

One Response to За родители…

  1. I like your content a lot. I feel a little intimidated writing here since you’re such a good writer. I didn’t want to go without thanking you for this information.

Коментари са забранени.