Въпроси

КАКВО Е ЕЕГ биофидбек?
ЕЕГ биофидбек е метод за обучение, който дава възможност на всеки човек да се научи да контролира своята мозъчна вълнова активност. Когато информацията за собствените характеристики  на мозъчните ви вълни е достъпна вие може да се научите да ги променяте. Да се научите да управлявате вашият мозък е най-важното умение, което ще ви помогне да живеете пълноценно.
ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?
ЕЕГ биофидбек се използва  за подобряване на паметта, концентрацията, за по бързи реакции в обстановка на стрес, за намаляване на напрежението, за по високи резултатаи в работата или учебния процес. Обучението е полезно и за контрол на разстройства на настроението, като тревожност и депресия.
КАКВО СЕ прави?
Първоначалният разговор е с цел да се формулират правилно желаните резултати, след като се получи описание на симптомите, както и картина на здравето на ученика. Последващите обучителни сесии са в рамките на 30-45 минути. Някои подобрения обикновено се наблюдават в рамките на десет до двадесет сесии, а може и просто да желаете да подобрите уменията си за учене или да получите по голям контрол върху умствената си дейност.
ЕЕГ биофидбек обучение е безболезнена, неинвазивна процедура, продължаваща около 40-50 мин. Един или повече сензори/електроди се поставят върху кожата на главата, и един на всяко ухо от терапевта. Мозъчните вълни се наблюдават с помощта на един усилвател и компютърно-базиран софтуер, който обработва сигнала и осигурява обратната връзка. Това се показва с помощта на видео игра на играещия, а на монитора на терапевта мозъчната вълнова активност се вижда, като диаграма. Обучаваният може да играе видео игра с мозъка си без клавиатура и мишка.
Може ли да се прогнозира успешен резултат?
Това не е възможно да се предскаже със сигурност, тъй като обучението е процес, в който участват две страни /терапевт и обучаван/ , мотивацията е основен фактор.  Но за по-общи условия, като проблеми с обучението или стрес при работещи и ученици ориентирани към високи постижения и резултати в работата или в училище,  емоционални нарушения, проблеми с концентрацията и паметта, тревожност , отрицателни мисли, нарушения на съня, учените виждат  ефективност  до 90%.
Как изглежда една ЕЕГ биофидбек сесия?
Обучаваниятт сяда на удобен релакс-стол. Терапевтът е до него и обикновено е позициониран в страни. Това му позволява да наблюдава обучавания по време на сесията, без да нарушава биофидбек-обучението.
Терапевтът поставя върху скалпа с помощта на гел или паста два електрода и други два електрода, които  са прикрепени към ушите.
Компютърен монитор, е поставен на няколко крачки отпред. Обучаваният управлява компютърна игра,  учейки се да взаимодейства със собствената си мозъчна вълнова активност (само с помощтта на ЕЕГ)  за следващите 30 минути, без клавиатура и мишка.
На монитора на терапевта се виждат следните параметри:
Шест основни ЕЕГ честотни параметри и действителните стойности. Които на монитора на терапевта са представени и като графика и като диаграма. Шест цветни прозорци по-долу показват активност в отделни ЕЕГ честотни параметри или ритми – делта, тета, алфа, SMR, бета и високи честоти бета. Целта на обучавания е да увеличи определени ЕЕГ честотни параметри (например, SMR), докато намалява други (например, тета и висока бета честота). Той следи  ЕЕГ  честотния параметър, НЕ като вълнообразна линия, както се вижда на монитора на терапевта, а като символи/елементи на компютърна игра.
КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА обучението обикновено?
ЕЕГбиофийдбек тренинга е процес на обучение и резултатите се виждат постепенно с течение на времето. В повечето случаи, може да се види първоначалния напредък в рамките на около 10-20 сесии. Например, безсъние може да бъде фиксиран с 5-10 сесии,  главоболие / мигрена за 20 сесии.  В случай на хиперактивност и разстройство с дефицит на вниманието, обучението се очаква да отнеме около четиридесет сесии, или дори повече в по-тежки случаи.
Колко често трябва да се провеждат обучителните сесии?
В началните етапи на обучение,  сесиите трябва да бъдат редовни и чести, по две, а при нужда и по три на седмица. След постигане на резултати и подобряване на състоянието, може да се намали темпото.

2 Responses to Въпроси

  1. Heya now i’m for the first time right here. I discovered this kind of aboard u think it is really helpful and that allowed me to out significantly. I am hoping to present something as well as help other people like you allowed me to.

  2. Dorothy Taylor каза:

    i would really like to mention thank you with this publish hope an individual close friend xoxo.

Вашият коментар